Wat is burgerparticipatie en waar is het goed voor?

Het is heel menselijk om te klagen over bestuur en overheid. We hebben nu eenmaal altijd iets te zeggen over hoe het land, de provincie of de stad wordt bestuurd. Maar wat nu als je zelf mee kunt beslissen in al die keuzes die voor je gevoel boven jouw hoofd gaan? Dankzij burgerparticipatie is het mogelijk om onderdeel uit te maken van het gesprek. Het gesprek dat gaat over jouw stad, jouw wijk of jouw land.

Meedoen aan het gesprek
Geloof het of niet: lokale en landelijke politici willen graag weten hoe jij over bepaalde zaken denkt. Het is niet alleen goed om burgers te betrekken bij besluitvorming omdat men zich dan meer betrokken voelt. Het is vooral belangrijk dat burgerparticipatie plaatsvindt omdat zoveel politici die meningen echt nodig hebben. Bijvoorbeeld om een bepaald probleem in kaart te brengen waar zij geen weet van hebben. Of om alternatieve oplossingen te horen waar ze misschien zelf nooit op waren gekomen. Besturen doen we met z’n allen, dus ook met de burger.

Hoe doe je mee?
Nu denk je wellicht: hoe kan ik dan als burger participeren? Dat kan op veel verschillende manieren. Tegenwoordig gebeurt het bijvoorbeeld veel in de vorm van digitale platformen. Het internet heeft het voor ons goed mogelijk gemaakt om deel te nemen aan het politieke gesprek door bijvoorbeeld enquêtes in te vullen of fora te bezoeken. Maar burgerparticipatie vindt ook plaats in de vorm van adviesraden, consultatierondes en bij open gesprekken in de gemeenteraad.